Wat is en waarom Sensopathisch spel?

Sensopathisch spel is een spelvorm waarin het ervaren en de zintuigen centraal staan. Er wordt vooral gebruik gemaakt van verschillende materialen zonder vaste vorm. Denk aan zand, water en klei, maar vooral ook aan scheerschuim, rijst, pasta, kikkererwten, kinetisch zand en ga zo maar door. Dit heeft een enorme aantrekkingskracht op jonge kinderen, vooral omdat ze nog in de manipulatieve fase zitten. De zintuigen worden geprikkeld en uitgedaagd om te ervaren, spelen en ontdekken. Je hebt bij sensopathisch spel geen gericht doel (open einde spel).

Sensopathisch spel is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen, omdat het sensorisch gerelateerde verbindingen en functies kan versterken. Op basis van levenservaringen worden verbindingen in de hersenen toegevoegd of verwijderd. De belangrijkste periode waar dit gebeurd is in de eerste jaren na de geboorte. Daarom is het zo belangrijk voor jonge kinderen dat zij worden bloot gesteld aan verschillende zintuigelijke ervaringen en vrij kunnen ervaren en ontdekken.

Door te combineren en variëren met verschillende materialen, kleuren, en thema's stimuleer je ook andere leervaardigheden. Kinderen worden creatiever. Ze bouwen ook hun  taalkundige, cognitieve, visueel-ruimtelijke, sociale en emotionele vaardigheden op.

Ook werkt het heel kalmerend en wordt het ook vaak gebruikt om even te ontprikkelen/ontladen en te ontspannen, vooral bij kinderen die erg gevoelig/snel overprikkeld zijn.

Sensopathisch spel wordt vaak aangeboden in een tuff tray, dienblad, schaal of andere soorten kliedertafels

Op mijn facebook en Instagram  pagina zal ik zo nu en dan leuke ideeën en activiteiten plaatsen, ook zijn er verschillende groepen te vinden waar andere mensen hun ideeën en dergelijke plaatsen. 

 

 

© 2021 - 2024 Sensoryfun.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Vakantie t/m 10 Augustus